Ventoy – Boot USB-stick met meerdere ISO-bestanden

Om een pc/laptop opnieuw te installeren maakte ik altijd gebruik van een USB-stick. Je download de Windows (NL of EN taal) of Ubuntu iso daarna kan je met software genaamd Rufus een boot usb stickje maken en daarna de USB-stick in de pc of laptop en installeren die handel. Het grote nadeel is dat je per verandering die USB-stick keer op keer opnieuw moet gaan maken. Dus vandaag Windows 10 NL installeren en een maand later Windows 10 EN installeren dus opnieuw die usb stick maken. Of je schaft meerdere USB sticks aan wat helaas weer extra geld kost voor die enkele keren.

Per toeval kom ik Ventoy tegen. Werkt bijna hetzelfde als Rufus alleen net wat handiger en precies waar naar ik opzoek was. Hierbij maar 1 USB-stick nodig en kunt meerdere ISO-bestanden op 1 USB-stick zetten (let op de USB-stick moet dan geen 8 GB zijn dan passen er geen of net 2 ISO-bestanden op 😉 ).

Ventoy is een opensource programma waarmee zelfstartende usb-sticks kunnen worden gemaakt. De manier waarop het dat doet is echter anders dan vergelijkbare tools. De usb-stick hoeft slechts eenmaal geprepareerd te worden en daarna kunnen net zoveel iso-bestanden op de stick geplaatst of aangepast worden als er ruimte is. Ventoy maakt zelf automatisch een bootmenu aan voor de aanwezige iso-bestanden. Ondersteuning is aanwezig voor zowel uefi- als legacy-boot en het is getest met meer dan 550 verschillende iso-bestanden.

Ventoy is sinds april 2020 verkrijgbaar er komt regelmatig een nieuwe versie uit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.